Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 13 december 2019

D66 en GroenLinks bieden ‘Cultuurnota avant la lettre’ aan

Aan het begin van de raadsvergadering van donderdag 12 december ontving cultuurwethouder Frank van Hulle ‘De Cultuurnota avant la lettre – Kunst is er niet om geproefd te worden’ van D66 en GroenLinks.

Al jaren dringen Peter de Kraker (fractievoorzitter D66 Terneuzen) en Ernst Jonker (fractievoorzitter GroenLinks Terneuzen) aan op een nieuw kunst- en cultuurbeleid. De huidige kunst- en cultuurnota dateert van 2006 en is daarmee verre van up to date. Toen het voor de twee fractievoorzitters duidelijk werd dat het college ook dit jaar niet met een Kunst- en Cultuurnota zou komen, kwamen zij zelf met een Cultuurnota avant la lettre om de discussie over een nieuw cultuurbeleid te starten.

Deze nota gaat uit van een samenhangend geheel dat tot uiting komt in ‘de culturele infrastructuur van Terneuzen’. Dit zijn de voorzieningen, activiteiten, monumenten, cultuurhistorische elementen in het landschap en organisaties die samen het cultureel aanbod verzorgen en vormen en dat toegankelijk is voor een zo breed mogelijk publiek. Het is een eerste verkenning van de mogelijkheden en kansen die de kunst- en cultuursector biedt voor Terneuzen.

Het is geen officieel stuk waar de gemeenteraad een besluit over moet nemen, maar een discussiestuk. Op 14 januari wordt de nota besproken in de Commissie Samenleving. Iedereen kan dan zijn zegje doen. Uiteraard mag de wethouder dan ook zijn mening geven over de cultuurnota avant la lettre. Alles wat er dan gewisseld wordt, kan de wethouder als input gebruiken voor zijn cultuurnota ….. En de hint zal duidelijk zijn, daarmee moet hij niet te lang wachten.