Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 7 augustus 2019

Breek de discussie over thuisteelt mediwiet open

D66 Terneuzen vindt dat het mogelijk moet worden om thuis hennep te telen voor medicinaal gebruik naar Tilburgs model.

Eind juli oordeelde de Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat burgemeester Jan Lonink een woning waarin 40 hennepplanten werden aangetroffen onterecht had gesloten. De eigenaar kon aannemelijk maken dat hij de cannabis voor eigen, medicinaal gebruik teelde.

De uitspraak van de rechter heropent het debat over medicinale wiet. De rechtbank heeft een onderscheid gemaakt tussen recreatief en medicinaal gebruik van cannabis. Met artikel 13b van de Opiumwet kunnen burgemeesters overgaan tot sluiten van een woning waar illegale (hoeveelheden) drugs worden aangetroffen. Artikel 13b is echter een orde herstellende maatregel. Je kunt je afvragen of de openbare orde in het geding komt bij thuisteelt van hennep voor medicinaal gebruik.

Burgemeester Jan Lonink reageerde sportief op de uitspraak van de rechtbank: “Het is belangrijk dat uitspraken van burgemeesters, maar ook van colleges en gemeenteraden, getoetst worden door een rechter. We leven gelukkig in een rechtsstaat.”

Wel liet hij via verschillende media weten dat er betere richtlijnen voor het medicinaal gebruik van wiet moeten komen. Lonink is niet tegen thuiskweek voor medicinaal gebruik. Als het om bijvoorbeeld vijf planten gaat, zal hij geen woning sluiten. “Maar 40 planten is wel erg veel. Los van de vraag of dat voor de handel is of niet, kan dit ook brandgevaar op leveren.”

De burgemeester wil duidelijkheid over de principiƫle vraag in hoeverre thuiskweek voor medicinaal gebruik mag worden opgerekt. Hij wil daarover niet alleen de juridische weg bewandelen, maar ook de landelijke politiek erbij betrekken, onder meer via de VNG.

Onze burgemeester staat bekend om zijn progressieve grondhouding ten aanzien van cannabis. Maar tussen droom en daad staan wetten en het opsporingsbeleid van OM en politie in de weg. Sinds 2016 is in Tilburg thuisteelt van medicinale cannabis toegestaan onder voorwaarden. Toen is het, de voormalige burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, gelukt om hierover afspraken te maken met het OM en de politie.

D66 Terneuzen wil met schriftelijke vragen van de burgemeester weten of hij dit Tilburgs model, of een variant hierop, in Terneuzen wil gaan invoeren en welke juridische en politieke stappen hij gaat ondernemen om de discussie omtrent thuisteelt van mediwiet te heropenen